Koszt wysyłki: od 0,00 zł
Stan magazynowy:
Stan produktu: Nowy
Waga: 0,00 kg
Kod producenta: 5S1684
Marka: Florina
Kolor: srebrny
Pojemność: 8 l
Rodzaj: sokownik
Informacje dodatkowe: możliwość używania na kuchni indukcyjnej
Waga produktu z opakowaniem jednostkowym: 3 kg
Zestaw:
Opis:
Garnek, do którego wlewa się wodę – napełnić garnek wodą do 1/3 jego wysokości, pod wpływem parującej wody owoce zaczynają puszczać soki.
Garnek, do którego zbiera się sok – wyposażony w rurkę, która odprowadza sok do garnka pod spodem.
Sito na świeże owoce i warzywa – wkładasz wybrane przez siebie składniki i ustawiasz na pozostałych dwóch garnkach. Sito pozwala na skraplanie się soku do drugiego garnka z wężykiem. Sito nakrywa się żaroodporną pokrywką.
Specyfikacja produktu:
Sposób użytkowania:
Przygotowanie owoców na sok w sokowniku
• Zanim wrzucisz wybrane owoce do sokownika, musisz je odpowiednio przygotować. Jak przygotować owoce na sok w sokowniku? Kolejne kroki to nic trudnego, ale pamiętaj, by niczego nie pominąć!
1. Opłucz owoce w zimnej wodzie i odcedź je na durszlaku.
2. Usuń szypułki, ogonki i odkrój ewentualne przygniecione fragmenty. Ale gdy owoc zaczyna pleśnieć, nie odkrajaj jedynie nadgnitej części, tylko wyrzuć cały owoc.
3. Za pomocą ręcznej drylownicy usuń gniazda nasienne z jabłek i gruszek. Drylownica pomoże Ci też usunąć pestki ze śliwek. Jeśli przygotowujesz sok z wiśni w sokowniku, nie ma potrzeby ich drylowania – umyte owoce wrzucasz po prostu do sita.
4. Większe owoce, takie jak jabłka czy gruszki pokrój na mniejsze kawałki. Drobne (truskawki, wiśnie, jagody, jeżyny, maliny) wrzuć w całości.
Jak przyrządzić sok w sokowniku? Instrukcja
1. Ustaw sokownik, a dokładniej garnek na wodę, na kuchence.
2. Najniższą partię sokownika napełnij wodą (do 1/3 wysokości garnka) i nałóż na niego garnek do zbierania soku oraz sito na owoce.
3. Do sita, które znajduje się najwyżej, wsyp przygotowane wcześniej owoce.
4. Zasyp owoce cukrem, ilość cukru uzależniona jest od wybranego rodzaju owoców.
5. Nałóż szklaną pokrywkę na sokownik i zaciśnij klamerkę wężyka.
6. Włącz kuchenkę i doprowadź wodę do wrzenia.
7. Po kilkunastu minutach owoce zmiękną i zaczną wydzielać sok – czas potrzebny owocom do wydzielenia soku zależy od ich dojrzałości oraz twardości.
8. Gdy sok zacznie spływać do niższego garnka, otwórz zacisk wężyka i zlewaj napój do większego pojemnika z dziobkiem lub od razu do czystych, wyparzonych butelek czy słoików.
9. Słoiki lub butelki napełnione domowym sokiem pasteryzuj w specjalnym garnku do gotowania słoików lub wypraż w piekarniku. Pasteryzuj ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości słoików.
10. Z pozostałych owoców możesz przygotować dżem.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.